Eureka! Festival Kunst ontmoet wetenschap en vice versa

TRANSFORMATORHUIS

Kunst ontmoet wetenschap en vice versa. Hier dwaal je door kleurrijke audiovisuele landschappen, zie je robots schilderen, bezoek je de kweekvleesbar, maak je zelf antibiotica en meet je golflengte en hersengolven. Verder de laatste ontwikkelingen op het gebied van smart textiles, autonome drones, zonnebomen en milieuvriendelijke elektrische scooters.

Kweekvleesbar

Zin in een fris kweekvleesijsje? Bij de mobiele bar ‘bistro in vitro’ maak je kennis met voedsel van de toekomst, waarin nieuwe voedseltechnologieën voor nieuwe (kweekvlees)gerechten zorgen. Nieuw voedsel is nodig door een stijgende wereldbevolking. En aan milieu, gezondheid en welzijn van mens en dier kan ook nog enorm veel worden verbeterd. ‘Meat the future’ bij de kweekvleesbar. Voor meer informatie zie www.bistro-invitro.com

Door: Submarine Channel & Next Nature Network

Emerging Traces

Robots als kunstschilders. In Emerging Traces bewegen twee autonome robots volgens simpele algoritmes over een canvas, waarbij ze verschillende kleuren verf achterlaten. Met de sporen die ze achterlaten beïnvloeden ze de bewegingen van de ander en van zichzelf, reagerend op de kleuren die ze waarnemen. Wat blijkt? Met simpele regels kan complex gedrag ontstaan: voorspelbare patronen gaan geleidelijk over in chaos.

Door: Jelger Kroese, Lise Stork en Roland van Dierendonck – Media Technology, Universiteit Leiden

The Mutual Wave Machine

Als je het gevoel hebt met iemand op dezelfde golflengte te zitten, geldt dat dan ook voor je hersengolven? Om dat te onderzoeken, hebben Dr. Suzanne Dikker (Universiteit Utrecht) en kunstenaar Matthias Oostrik de interactieve neurofeedback-installatie de Mutual Wave Machine ontwikkeld. In een kleine ruimte met beeld en geluid ervaar je hoe je met je hersenactiviteit toenadering of juist afstand tot een ander kunt creëren. Stap samen in de capsule, focus en synchroniseer!

Mede mogelijk gemaakt door NWO en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

DIY Antibiotica: graven naar bacillen in je achtertuin

Help. De werkzame antibiotica raken op. En het loont niet meer om nieuwe te maken, want naast de bacillen raken ook de investeringsmodellen uitgewerkt. Het einde van moderne geneeskunde zou al in zicht zijn, aldus de Wereld Gezondheids Organisatie. Tijd om zelf te gaan graven naar een oplossing. Biohacker Pieter van Boheemen presenteert het nieuwste Do it Yourself (DiY) project van Waag Society. In een ‘wet lab’ kun je een schop in de grond zetten en meezoeken naar DiY-antibiotica.

Door: Waag Society, Instituut voor kunst, wetenschap en technologie, Amsterdam

eat*a*ble

In Haïti zijn kleikoekjes een nationaal gerecht. Het eten van de ‘bodem’ is een onderdeel van de cultuur. “Grond eten wordt in Europa beschouwd als een psychische stoornis,” aldus kunstenaar Masha Ru. Zij maakt eetbare kopjes van klei. “Alles begint vanaf de grond en keert terug naar de grond.”

Door: kunstenaar en wiskundige Masha Ru

HBO-INNOVATIE CATWALK

De toekomst is dichtbij. Wat voor kleding draag je? Waar rijd je op? Hoe vang je op esthetische wijze zonne-energie? Wat zijn de nieuwste mogelijkheden van drones? Hoe noem jij je zorgrobot? Je ziet de toekomst voorbij komen op de HBO-innovatie catwalk!

Presentatie: Elisabeth van Nimwegen (mede-presentator Keuringsdienst van Waarde) met medewerking van: Saxion Hogeschool, Avans Hogeschool, Inholland Hogeschool, NHL Hogeschool, KABK, Avans/Saxion/Holtz Center, Windesheim

SMART MATERIALS – SAXION HOGESCHOOL
Je ziet kledingstukken die zijn gemaakt van 100% katoenafval, jasjes waarin LED’s en zonnecellen zijn verwerkt en textiel met 3D-prints. Kleding wordt steeds duurzamer en interactiever.

ZONNEBOOM – AVANS HOGESCHOOL De zonneboom (of: ElekTree) ziet eruit als een echte boom en de blaadjes zijn van zonnecellen. Zijn we verlost van die lelijke blauwe zonnepanelen op daken?

BIOCOMPOSIET SCOOTER – INHOLLAND HOGESCHOOL
De Be.e is een elektrische scooter met een body van vlas en hars. Dat is sterk en ook licht, waardoor de scooter minder energie verbruikt. Maak kennis met biocomposiet en zie hoe duurzame scooters aantrekkelijk worden gemaakt voor de consument.

INTELLIGENTE DRONES – NHL HOGESCHOOL
Dankzij programmering kunnen drones volledig zelfstandig vliegen en realtime gegevens verwerken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld supersnel brandhaarden detecteren, landbouwgewassen analyseren en windmolens inspecteren. Drones worden steeds intelligenter.

RESONANTIEPAK – KABK Resonate is een pak waarin je geluid voelt. De makers zeggen: “Resonate maakt van muziek een geavanceerde fysieke full-body ervaring.”

SOLAR SHIRT – AVANS/SAXION/HOLTZ CENTER
Je smartphone opladen aan je shirt? Dat kan! In het Solar Shirt zijn 120 dunne- filmzonnecellen verwerkt. Eindelijk een reden om eens lekker in de zon te gaan zitten. (i.s.m. modeontwerper Pauline van Dongen).

ZORGROBOT – WINDESHEIM Maak kennis met de zorgrobot. Ze hebben sensoren waarmee ze aanraking, geluid en emoties kunnen registreren en ze kunnen daarop reageren. Ze herkennen namen en stemmen en kunnen terugpraten. Zorgrobots hebben een positief effect op patiënten en hoeven geen salaris.

Bulletproof skin

Hoe kan biotechnologie ons beschermen? Uit onderzoek is gebleken dat spinnendraad sterker is dan staal. Jalila Essaïdi heeft geitenmelk gebruikt die genetisch is gemanipuleerd om spinnendraad zo goed mogelijk na te bootsen. Deze spinnendraad is in stukjes kweekhuid gespoten. Daarna heeft ze de kweekhuid opgehangen en er met een pistool op geschoten. De huid blijkt ‘bulletproof’.

Door: designer Jalila Essaïdi

Whispers

Uit keramische trompetten komen woorden, flarden van zinnen, gelach, ruis, gesputter en geknetter. “Je wordt er totaal door omsloten, alsof je onderduikt in een klankbad met stromingen die je gehoor naar verschillende kanten trekken. Je blijft een buitenstaander in wat zich om je heen afspeelt. Deze wereld roept een verlangen op dat nooit vervuld zal worden en daardoor alleen maar kan groeien,” aldus de makers. Ervaar het zelf.

Door: beelden kunstenaar Pierluigi Pompeï en componisten Rob van Rijswijk en Jeroen Strijbos

Ocean of Questions

Uit de diepte van het collectieve onderbewustzijn spoelen al onze grote vragen aan. De oneindige oneindige oceaan – soms ligt ze er stil bij, soms kolkt zij van opwinding. Eeuwige put der vooruitgang.

Door: Sara Orfali, Vincent van ‘t Westende, Siem Vaessen en Tristan Vaessen – Zimmerman & Zimmerman, Amsterdam, een open data visualisation company, dat op verzoek van de Nationale Wetenschapsagenda een data visualisatie installatie heeft ontwikkeld die de gestelde vragen visualiseert. Een versnelde 24-uurs cyclus toont op welke momenten vragen zijn gesteld. Een oceaan van vragen is het gevolg.

TUSSEN DE SHOWS DOOR ZIJN IN DE GASHOUDER FILMS EN DEMONSTRATIES VAN DE BIOCOMPOSIET SCOOTER, ZORGROBOT EN INTELLIGENTE DRONES